Info

Get Adobe Flash player


Sziasztok Blogolvasók!

Megtaláltátok a megfelelő blogot, ha érdekelnek a Sportok, a Cukiságok és ha szeretnél nyolc lépéssel előrébb járni a Divat terén mindenki elött! Remélem tetszik amit láttok és ne feledjetek naponta visszatérni az oldalamra!
Jó blogolvasást :)

Kapcsolat: stylebymyta@gmail.com

Hirdetés/Szponzor

Mit rejt a csomagolás?


Budapest, Hungary Local Weather

Címkék

2012 (1) agent provocateur (1) asb (2) celeb (78) Címkék (8) csináld (1) cukiság (159) divat (196) divathét (31) dr.dre (1) ételek (3) férfi (3) fonott frizura (1) gáz (2) gif (4) gombold (1) h&m (16) haj (4) hellókarácsony (7) húsvét 2012 (1) italok (11) kalauz (1) karácsony (2) mango (2) megan fox (1) ötletek (130) parfüm (3) party (9) politika (1) push up (1) q&a (2) rólam (21) r női divat 2013 (1) szabadidő (12) történelem (8) trend (57) újra (1) utazás (23) vásárlás (10) video (154) videó (1) zara (1) Címkefelhő

2010.09.09. 14:22 Myta

Ki a szép?

Jó pár évvel ezelőtt olvastam Asne Seierstad: A kabuli könyvárus című könyvét. A könyv nagyon tetszett, az írónő maga is burkát öltött és elvegyült a helyi emberek között. Könyvében betekintést enged abba az afgán világba, ahol a nő ma sem mehet a testét tetőtől talpig elfedő burka nélkül az utcára, férfival szót nem válthat, mi több, férfira nem is nézhet, feleségül pedig csak ahhoz mehet, akit a szülei kijelölnek számára. Te hogyan érvényesülnél ebben a kultúrában?

Pár héttel ezelőtt, a kanapémon feküdve egy filmet láttam, amely az Ugandai nőkről szolt. Ugandában az a szép, aki telt. A termetes női test a szépségideál. Minden menyasszonynak az esküvője előtt egy hízókúrán kell részt vennie, amely alatt legalább 5000 kcal fogyaszt el minden egyes nap. A „ceremónia hízást” az menyasszony édesanyja és rokonsága is figyelemmel kiéri. A leendő férj az esküvőn annál büszkébb, minél termetesebb az arájára. A látott filmben a menyasszony pár hét leforgása alatt 36 kilót hízott és szinte ragyogott a boldogságtól. Szerintetek jót tett ezzel az egészségének?

Egy másik, a thaiföldi Karen népcsoport kultúrájában az extrahosszú zsiráfnyak a szépség igazi jelképe. Ménnél hosszabb a nyakad annál szebb vagy! A lányok a spirált öt éves koruktól kezdik el viselni, mely spirál súlya felnőtt korra a 4-5 kilót is elérheti.
Borzasztó! A felsorolt szépségideálok mind-mind nagyon idegenek a számomra. Igen, idegen, mert idegen a kultúrámtól is.


 

De jobb a mi kultúránk a felsoroltaknál?
Nálunk a vékony test az idealizált, annak ellenére, hogy bőség van az élelmiszerekből. Fogfehérítés, botox, zsírleszívás, szilikon, szemöldökhosszabbítás vagy ráncfeltöltésre. Akár csak a felsorolt kultúrák, mi is csalunk a szépséggel, amikor befekszünk a kés alá. Pénzt költünk, időt töltünk vele, sőt még fájdalmat vagy éhezést is képesek vagyunk elviselni azért, hogy szépnek érezzük magunkat.

 

Sok „macsó” férfitól hallani, hogy a belső szépség kifejezést a csúnya nők találták ki. Közhely, de miért nem végre a belső szépség a szépség igazi fokmérője? Nem azt mondom, hogy elutasítom a szépségideál jelenlegi receptjét, mely szerint egy gyönyörű nőnek kiemelkedően magasnak és nagyon vékonynak kell lennie, keskeny csípővel, de nagy mellekkel. Nagy szemei legyenek és nagy ajka, de pici legyen az orra. Azonban, úgy látom, hogy a szépségideál nálunk is ugyan olyan különös és kicsit rossz, mint az Ugandaiaknál.

5 komment

Címkék: trend


A bejegyzés trackback címe:

https://stylebyme.blog.hu/api/trackback/id/tr612282803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.09.10. 11:49:24

Azt azért ne felejtsd el, hogy a szépségideál a történelemben, az idő előrehaladtával fokozatosan változott, átalakult.

Az, hogy most a cingár a menő (ill. ez is olyan, hogy kinek, nekem mondjuk annyira nem) az egy dolog, régen itt is a telt volt a kívánatos, gondolj csak az un. Rubensi szépségekre, ami ugye onnan ered, hogy a művész, a maga korában kerekded alakokat festett, hisz az volt a tetszetős.

A belső szépséghez meg csak annyit - és ezt mindenhol elmondom, ha felmerül - hogy nagyon szép dolog, csak egy baj van vele. Nevezetesen az, hogy a legritkább esetben derül ki az, hogy milyen jó a lelke valakinek, ha amúgy a külseje nem megnyerő. Ez alatt azt értem, hogy egy fickó sem megy oda egy csúnyácska lányhoz úgy, hogy na megpróbálom, hátha a lelke szép. Ez tetszik, nem tetszik így van.

Ez olyan dolog, hogy lehet a pacal vagy a marhanyelv a világ legfinomabb kajája, én akkor se kóstolnám meg.

brucellosis · http://londonzoo.blog.hu 2010.09.10. 11:49:44

Szerintem a szépség egyáltalán nem objektív, és ezáltal soha nem lesz fokmérője. Az a nő, akit én szeretek számomra a legszebb. Nem kiemelkedően magas, nem nagyon vékony, de imádom:) Amit írtál, pont abban van az igazság, ez csupán annak a kérdése, hogy szereted-e a tintahalat, vagy nem. Ha nem szereted, akkor senki nem fogja elhitetni veled, hogy az márpedig a világ legjobb dolga:) Az igaz, hogy aki úgy néz ki, mint Kvazimodó baleset után, annak kicsit kevesebb esélye van arra, hogy az jó benyomást keltsen a külsővel, de arra is van vevő...

falesny 2010.09.10. 16:40:14

mikor lesz már végre egy kopaszodó,sörhassal rendelkező férfi a nők ideálja, szép belső értékekkel?

Rothstein 2010.09.11. 22:34:46

A férfiak vizuálisabb típusok. Nagyobb szerepet játszik náluk a külalak, mint a belső jegyek.
A nőknek másképp jár az agyuk, náluk ez ek kissé háttérbe szorulnak.
A dolgok változnak azonban, ma már a nőknek is egyre fontosabb a férfi kinézete.
De hozzá kell tegyem, túl van spirázva a nők részéről ez a kinézet téma. Nem minden férfi bukik a modellalkatra és a nagy szilikoncsöcsökre.
Ami valakinek csúnya, az másnak szép. És ez így van jól.

akf22 2010.09.11. 22:36:43

Szerintem a belso szepseget lehet latni. Gondolom mindenki talalkozott mar olyannal, hogy valakirol megnezett kepeket, es tetszett neki, amit latott. Aztan mikor mondjuk talalkozott vele eloben, vagy latta tv-ben, akkor nem igazan tetszett. Ilyenkor szokas azzal jonni, hogy nem fotogen. De szerintem ennek inkabb ahhoz van koze, hogy a fenykepen nem igazan tud kijonni a belso szepseg, mig valosagban igen. Amikor eloben talalkozunk valakivel, akkor latjuk a reakcioit, mimikait, szeme csillogasat, mozgasat, tekintetet, erzelmeit. Tehat pillanatok alatt igen is megismerjuk a belsojenek egy reszet. Nem allitom, hogy meg lehet ismerni, par masodperc alatt barkit is, de szerintem sokat meg lehet tudni. Meg talan minel idosebb az ember, annal tobbmindent lat meg a masikban igy pillanatok alatt.

En ezekbol azt vontam le, lehet rosszul, hogy aki fenykepen jol nez ki az fizikailag szep, tehat mondhatni, a kulsoje tenyleg szep. Mig akit valo eletben tartunk szepnek, annak a belsoje szep. Es persze van aki mindket esetben szep, illetve van sajnos olyan is aki egyik esetben sem szep.

Amugy a szepseg biztos, hogy szocializalodas fuggo. Ha mindenkinek harom szeme lenne, es egy nagy fule a feje tetejen, az biztos, hogy mostani szemunkkel rusnyanak tunne, mig ha igy notunk volna fel, es csak ilyen embereket latunk, tuti az tetszene. De termesztesen azert van valami magikus harmonia dolog is az egeszben. Volt ilyen kutatas a 80-as evekben, hogy az akkori nagy noideallokbol osszeraktak egy szuper not, aki megkapta az aktualis idealloknak legszebbnek nevezett reszeit. A vegeredmeny egy rusnya no lett :). Persze lehet hogy csak benak voltak...

Szerinetm amugy nem igaz, hogy nagy mell es vekony csipo a szep alkat. Szerintem az egesz testnek osszhangban kell lennie, tehat egy nagy mell es vekony csipo, lapos fenek, nagyon csunya tud lenni. Nagy mellehez, szep ives csipo es popsi kell, laposabb mellhez, pedig enyhebb ivu is eleg. De szerintem itt is szamit, hogy hogyan adja elo, magyarul hogyan mozog :). De ez az alkat meg igazabol szerinetm tisztan csak szexualitas... Vagyfokozo :).
süti beállítások módosítása